Vaak gestelde vragen over herbruikbare Luiers
Meer werk?
- Moet je vaker verschonen?
- neen hoor! Als je op een regelmatig ritme verschoont is het niet nodig om vaker te verschonen. De kans is wel groot dat je op het einde van de dag één herbruikbare luier meer gebruikt gaat hebben. Dit is niet erg! Omdat je kan zien dat de luier nat is ben je misschien sneller geneigd om te verschonen. Bovendien iets in je wasmand gooien of in je vuilbak geeft toch ook een heel ander gevoel...
- Moet je veel meer wassen?
- Je moet de luiers inderdaad zelf uitwassen. Je doet dit best samen met andere was. Gemiddeld ga je één of maximum twee machines extra draaien per week. Maar met een baby heb je sowiso een berg extra was!
- Routine?
- Om het jezelf makkelijk te maken bouw je best een wasroutine in. Bv om de andere dag wassen, op vaste dagen wassen...
Lastige puntjes
- Geven wasbare luiers veel geurhinder?
- Neen hoor! Herbruikbare luiers ruiken amper! Het zijn net de wegwerpluiers die een enorme geuroverlast met zich meebrengen....
- Zal mijn kindje vlugger luieruitslag hebben?
- Neen hoor! Kindjes kunnen zowel bij wegwerp als bij herbruikbare luiers wel eens rode billetjes krijgen. Heel gevoelige kindjes krijgen dit nog vaker met wegwerp. Bij de stoffen luiers zijn er heel wat hulpmiddeltjes. Bv geen agressief wasmiddel gebruiken, een zijden of kunststof inlegger gebruiken, .... Tip: vochtige doekjes zijn heel vaak de oorzaak van luieruitslag!
Luiers wassen
- Krijg ik de luiers wel proper?
- ja hoor! Wasmachines wassen tegenwoordig behoorlijk krachtig. Blijft er toch nog een vlekje achter van bv borstvoedingsstoelgang is dit ook niet echt een probleem. Je kan er zeker van zijn dat je luier netjes is ook al zie je nog een vlekje. Als je de luiers en de overbroekjes (af en toe) buiten aan de lijn kan hangen krijg je zelfs hardnekkige vlekken weg. Deze wijze raad kan je trouwens voor al je wasgoed gebruiken...
- Hoe vaak moet ik een kunststof overbroekje wassen?
- Wij adviseren om de broekjes maximum zo'n 12 uur te gebruiken. Daarna krijgen ze best een wasbeurt.
- Wat als er stoelgang in het overbroekje komt?
- je wast de stoelgang eerst vluchtig af met KOUD water en dan kan je het broekje samen met de luiers in de wasmachine stoppen. Koud water voorkomt dat de kleur (van de stoelgang) in het overbroekje gebrand wordt.
Natte billetjes
- Wordt mijn kindje ongelukkig van natte billetjes
- neen hoor! De reclame probeert ons hiervan te overtuigen.
Op een bepaald moment zal je kindje wel een "associatie" ervaren bij het plassen in de luier. Dit is hèt moment om met de zindelijkheidstraining van start te gaan en zeker geen negatieve ervaring! - Heb ik meer kans op lekken?
- absoluut niet! Je moet er wel voor waken dat je goed materiaal gebruikt, dat de maten OK zijn en dat de kleertjes niet te nipt zijn.
Heb je toch een probleempje? Niet aarzelen en ons kontakteren is de boodschap!
Dikker pakje rond de billetjes
- Heb ik andere kleertjes nodig?
- neen hoor. Je start best wel met maatje 56 of van groter taillerende merken (bv Duitse) 50/56. Soepele, zachte (bio)- materialen geven meestal geen probleem. Iets stroevere (bv jeans-broekjes) gaan soms niet zo makkelijk over een herbruikbare luier (ook niet over een wegwerpluier trouwens...).
- Kan mijn kindje wel nog bewegen?
- ja hoor! De motorische ontwikkeling komt helemaal niet in het gedrang door de stoffen luier! Anders zouden er hele generaties kinderen problemen gehad hebben of nog steeds hebben...
Kindjes met heupprobleempjes zijn zelfs beter af met een dikker pakje tussen de beentjes, dus met een wasbare luier!